KneeVR

KNEEVR-PROJECT

  • Home
  • KneeVR-project
  • KneeVR-partners
  • KneeVR-nieuws
  • KNEEVR-EVENT
  • CONTACT
In het KneeVR-project zal een VR/AR toepassing ontwikkeld worden om patiënten met een knieblessure te ondersteunen bij hun revalidatie.
Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) apps vinden alsmaar meer hun toepassing in de gezondheidszorg. Bij VR wordt er een virtuele wereld gemaakt waarin de gebruiker interactief deze omgeving kan manipuleren. Bij AR wordt echt en niet echt met elkaar verweven. Je kijkt via een scherm naar de wereld en ziet daar objecten en beelden die naadloos aansluiten bij de werkelijkheid.

Deze technologie evolueert sneller dan ooit en de mogelijkheden voor het gebruik van VR & AR-apps in een klinische context blijken talrijk.
De medische wereld heeft zich al jaren geleden gestort op VR en AR. Chirurgen trainen vb. al in VR om nieuwe werktuigen of ingrepen te oefenen zonder echte mensen open te snijden. Nu VR betaalbaar wordt, krijgt het ook meer en meer toepassingen voor de patiënten, onder meer voor revalidatie.

Vooral voor patiënten die aankijken tegen een intensieve en lange revalidatie na een ongeval of operatie blijkt VR/AR een welgekomen extra bij hun standaard behandeling. Therapeuten experimenteren volop met commercieel beschikbare videospelen die beschikbaar zijn op de markt vb. Nintendo Wii en Microsoft Xbox Kinect. Deze gangbare games missen echter nog een aantal componenten om doeltreffend te zijn: er is nood aan een meer geïndividualiseerde aanpak waarbij de patiënt een revalidatie ‘op maat’ krijgt. Daarnaast speelt de factor motivatie ook een cruciale rol.
Het KneeVR-project focust op knieletsels, meer bepaald voorste kruisband (VKB) letsels. Deze letsels komen oa. vaak voor bij sporters en er wordt vaak geopteerd voor een VKB-reconstructie met als doel hun sport terug volledig te hervatten. Er wordt een gebruikersgroep samengesteld. Door een intensieve interactie tussen deze gebruikersgroep en de technologie-ontwikkelaars, worden de noden en behoeften van zowel de patiënten als de zorgverleners in kaart gebracht.

In dit project zal een innovatieve prototype ontwikkeld worden voor patiënten met een VKB-reconstructie met als doel een betere revalidatie.
Volgende doelstellingen worden naar voor geschoven:
  • Ontwikkelen van een nieuwe toepassing voor AR/VR voor revalidatie. Resultaat: een werkend prototype.
  • Bundelen van expertises aanwezig in de regio met als doel innovatie in het domein van gezondheidszorg & sport aan te wakkeren. De betrokken partners hebben een grote expertise in VR/AR-technologie, revalidatie, human-centered-design, business-modelling en marktintroductie. Tijdens het project zullen patiënten en therapeuten nauw betrokken worden zodat er maximaal wordt tegemoet gekomen aan de noden en behoeften deze eindgebruikers. Resultaat: een werkend product op maat van de eindgebruiker
  • Disseminatie. Health House zal hier een belangrijke rol spelen. Hierdoor zal de Provincie Vlaams-Brabant verder op de kaart worden gezet als innovator in de gezondheidszorg.
We bundelen kennis, aanwezig in de regio, om te komen tot een unieke innovatie in de gezondheidszorg.
​Door de ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant kunnen elk van de betrokken projectpartners hun werking versterken en inzetten op innovatie in hun domein.


Maarten Thysen, GRIT Begian Sports Clinic

"KneeVR zal ons helpen om patiënten optimaal en sneller te laten revalideren"

KneeVR-project     KneeVR-partners     KneeVR-NIeuws

Foto

​Met ondersteuning van de Provincie Vlaams-Brabant en Smart Hub Vlaams-Brabant

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
  • KneeVR-project
  • KneeVR-partners
  • KneeVR-nieuws
  • KNEEVR-EVENT
  • CONTACT